Asimo Networks en AFIBER verstevigen positie in de hightech industrie

Asimo Networks, expert in netwerkdiensten en Afiber, gespecialiseerd in het leveren van private glasvezelnetwerken werken sinds kort intensief samen. Asimo en Afiber bundelen hun diensten met focus op de industriële sector – een sector waarin Asimo een groot aantal klanten bedient. Het vertrekpunt van de samenwerking is een  onlangs opgeleverd project waarbij  Afiber verbindingen levert aan Asimo Networks naar de NorthC datacenters in Rotterdam Zestienhoven en Amsterdam. Hiermee is Asimo in staat om in de twee grootste lucht- en zeehavengebieden van Nederland hun toonaangevende netwerkdiensten te leveren.

Deze sector wordt momenteel gekenmerkt door talrijke innovatieprojecten. Denk hierbij aan de automatisering binnen productieomgevingen, uitdagingen in de olie- en gasindustrie en de constante groei van datavolumes in de farmaceutische en chemische industrie.

Ook in hightech industrieën is er een voortdurende stroom van innovatie, een trend die bekend staat als ‘Industry 4.0’. Deze ontwikkelingen worden gedreven door nieuwe automatiseringstechnieken zoals Kunstmatige Intelligentie (KI) en Machine Learning (ML), maar ook door een nieuwe generatie van robots die deel uitmaken van het Internet of Things (IoT) concept.

Daniël van Wijnen, CTO en eigenaar van Asimo Networks
“De snelle evolutie van nieuwe technologische toepassingen zorgt ervoor dat Operationele Technologie (OT) steeds hogere eisen stelt aan een netwerk. Het is absoluut onwenselijk dat je OT en Informatietechnologie (IT) hetzelfde netwerk delen. Deze toepassingen stellen verschillende eisen aan het netwerk en worden steeds meer in elkaar geïntegreerd.”

Innovatie wordt onder meer aangedreven door een steeds competitiever wordende markt waarin data gestuurde operaties steeds centraler staan en automatisering en flexibiliteit van processen belangrijker dan ooit zijn, ook in combinatie met SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) omgevingen. SCADA en telemetrie werken samen om een combinatie van gegevensverwerving, analyse, opslag en rapportage te bieden. Bovendien stellen SCADA-systemen operators in staat om systeemcommandofuncties op afstand te monitoren en te besturen. Het is een krachtige mix van hardware- en softwaretechnologieën die de efficiëntie, kosten en productiviteit verbeteren.

Naarmate je meer afhankelijk wordt van data en de mate van automatisering in je processen verhoogt, neemt ook de noodzaak van betrouwbaarheid in je applicatiehosting en netwerk toe. Voorbeelden van productiesystemen die Kunstmatige Intelligentie en Robotica,  OT-systemen en realtime infrastructuur gebruiken:

 1. Geautomatiseerde Magazijnbeheersystemen
  Met KI-gedreven robotica kunnen goederen efficiënt worden opgeslagen, gevolgd en verzonden, wat resulteert in aanzienlijke operationele efficiëntie. OT-systemen worden ook gebruikt voor nauwkeurige inventarisatie en realtime monitoring van goederen. Om deze systemen effectief te laten functioneren, is een lage latency glasvezelnetwerk noodzakelijk om snelle, betrouwbare gegevensoverdracht te waarborgen.
 2. Productie Automatisering
  In productie-omgevingen maken kunstmatige intelligentie en robotica het mogelijk om repetitieve taken uit te voeren met een hoge mate van nauwkeurigheid. Deze systemen worden gebruikt voor procescontrole en het monitoren van machinestatussen in realtime. Glasvezelnetwerken met lage latency zijn essentieel om snel beslissingen te nemen en de uptime van het systeem te maximaliseren.
 3. Voorspellend Onderhoud
  KI kan helpen bij het voorspellen van potentiële storingen in machines en apparatuur door data-analyse, waardoor kostbare downtime kan worden voorkomen. Systemen kunnen worden gebruikt om realtime gegevens te verzamelen van verschillende sensoren op de apparatuur. Een lage latency netwerk is noodzakelijk om real-time monitoring mogelijk te maken en snel te reageren op mogelijke problemen.
 4. Energiebeheer
  In industriële energietoepassingen wordt kunstmatige intelligentie gebruikt om energieproductie en -verbruik te optimaliseren, terwijl SCADA-systemen realtime gegevens over de stroomvoorziening verzamelen. Een lage latency netwerk is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat eventuele storingen snel worden gedetecteerd en verholpen.
 5. Logistiek en Supply Chain Beheer
  KI en robotica worden gebruikt voor het plannen van optimale routes, het voorspellen van de vraag en het automatiseren van het laden en lossen van goederen. Deze systemen worden gebruikt voor voertuigtracking en het bewaken van de conditie van de goederen. Ook hier is een glasvezelnetwerk met lage latency essentieel om realtime tracking en snelle besluitvorming mogelijk te maken.

 

Realtime bedrijfsprocessen in de industrie - Asimo Network en AFIBER samenwerking

Het is duidelijk dat in deze omgevingen lage latency netwerken – mogelijk gemaakt door de nieuwste generatie glasvezelnetwerken – een onmisbaar onderdeel zijn voor het realiseren van efficiënte, betrouwbare en veilige operatie, zowel op het lokale netwerk (LAN) als op het wide area network (WAN) tussen de verschillende industriële productie- en opslaglocaties en verbindingen met datacenters.

Dennis de Vries, VP Strategic Alliances bij Afiber
“Bij de adoptie van autonome voertuigen in je productie- of distributieomgeving is het van groot belang dat er een zeer korte, maar vooral voorspelbare en stabiele, latency is tussen de applicatie en het voertuig. Dit bereik je niet door je applicatie te hosten in een Cloud omgeving in het buitenland en deze te benaderen via een VPN-tunnel waarvan de route kan variëren. Voor een optimaal rendement moet je hier beter over nadenken.”

Voor het hosten van Operationele Technologie wordt steeds vaker gezocht naar locaties dichter bij huis. Hier komt NorthC Datacenters in beeld. Met een landelijk dekkend netwerk van regionale datacenters in Nederland is NorthC een ideale provider voor industriële bedrijven om hun bedrijfskritische applicaties dichtbij te hosten. NorthC is een bestaande partner van zowel Asimo en Afiber.

NorthC Datacenters Rotterdam Zestienhoven

Vincent Wammes, Strategic Sales Director bij NorthC
“Hoogwaardige connectivity is van essentieel belang voor verwerking van data in de nabije omgeving. Je hebt dan een flexibele/hybride omgeving nodig die aan de variërende eisen van verschillende applicaties kan voldoen.”

Geïnteresseerd in de mogelijkheden en de voordelen die Asimo Networks, NorthC en Afiber leveren voor industriële bedrijfsprocessen en organisaties? Neem contact op met dennis.de.vries@afiber.net of bel 020-225 0025.