Fremantle selecteert AFIBER voor nieuw medianetwerk

Fremantle, één van ’s werelds grootste producenten van televisieprogramma’s heeft gekozen voor een media transportring en een hoogwaardige internetdienst van AFIBER. Voor onder andere RTL Nederland en NPO creëert Fremantle bekende programma’s als ‘Boer zoekt Vrouw’, ‘RTL Boulevard’, ‘Holland’s Got Talent’ en ‘Heel Holland Bakt’.

Per jaar creëert, ontwikkelt, produceert en distribueert Fremantle ruim 12.000 uur aan programma’s in meer dan 30 landen. Ook is Fremantle een wereldspeler in digital en branded entertainment, met meer dan 370 miljoen abonnees op 1500 socialmediakanalen en meer dan 100 miljard views op alle platformen. Kijk voor meer informatie op fremantle.nl

Fremantle selecteert AFIBER voor nieuw medianetwerkFremantle gebruikt de modernste AVID™ mediaproductie- en distributietechnologie. Deze platformen spelen een essentiële rol als “mediaproductiefabriek” en ondersteunt het Fremantle team met het omzetten van creativiteit in programma’s. Het AVID-platform beslaat een breed portfolio van software en hardware voor het produceren van programma’s, waaronder applicaties voor audio/videoproductie, beheer en opslag van audio/video, tot aan netwerkapparatuur voor mediatransport- en distributie.

Audio- en video media worden onder andere verzameld op servers op het Mediapark in Hilversum en door video-editors op de Fremantle locatie in Amsterdam bewerkt. Voor het gebruik van dit soort toepassingen op afstand eist het platform veel van het onderliggende netwerk. Afgezien van een continu hoge doorvoersnelheid (bitrate), moet de vertragingstijd (latency), in dit geval kleiner dan 0,5 miliseconde, en ook de variatie van de vertragingstijd zeer klein zijn. Dit zorgt ervoor dat de applicaties waarmee video content bewerkt worden zo snel mogelijk reageren wat de gebruikerservaring en productiviteit van medewerkers worden vergroot.

Bovendien moet het netwerk de voor het AVID-platform specifieke netwerkprotocollen ondersteunen – het netwerk moet “transparant” zijn voor alles wat de AVID-netwerkapparatuur probeert door te sturen. Daarnaast is het bij tv-uitzendingen en online media streaming, uiteraard zeer onwenselijk dat deze worden onderbroken door storingen op het netwerk. Om aan deze wensen tegemoet te komen heeft AFIBER voor Fremantle een dubbel uitgevoerde (redundante) media-transportring ontworpen op basis van glasvezel tussen de Fremantle locatie in Amsterdam en het Mediapark met een aparte verbinding naar het media-archief in het datacenter.

Tijdens de investarisatiefase is het project uitgebreid met hoogwaardige Internetverbindingen met een belastbaarheid tot 2 x 10 Gbps over 2 gescheiden glasvezelroutes. De belastbaarheid en reactietijd van Freemantle’s online platformen, de uploadsnelheid van grote mediabestanden naar mediapartners en de gebruikerservaring van medewerkers op kantoor sterk is hiermee sterk verbeterd.

Mark van Rooijen, Manager ICT & Facility bij Fremantle
Tot voor kort maakte Fremantle voor haar verbindingen gebruik van aanbieders van generieke netwerkdiensten. Deze verbindingen werden ingezet om de media streams voor Fremantle producties naar het MediaPark in Hilversum te sturen voor regie, uitzending en distributie naar tv-kijkers en kijkers via online media. Dit was geen ideale oplossing omdat deze netwerken niet transparant zijn voor alle protocollen en bij volle belasting niet altijd kunnen voldoen aan de eisen voor latency en bitrate. Dit kan directe invloed hebben op de beeldkwaliteit of gebruikerservaring van onze productie platformen. Met AFIBER heeft Fremantle haar primaire doelen ruimschoots bereikt en door toevoeging van datacenterverbindingen zijn veilige en hoogwaardige verbindingen mogelijk met onze media- en platformpartners. Ik waardeer het meedenken en de persoonlijke aandacht van AFIBER in alle fasen van dit project.

 

Remco Kaphorst, CTO en co-founder bij AFIBER
“Dit was een mooi en uitdagend project om in korte tijd te realiseren. Fremantle eiste dat het mediatransport tussen de Fremantle locatie en het Mediapark over twee volledig gescheiden paden en apparatuur zou lopen, zodat zelfs een calamiteit op een netwerkknooppunt slechts één pad fysiek kan uitschakelen. Fremantle zocht bovendien een oplossing voor haar dieparchief dat alle producties uit het verleden veilig opslaat. De wens was om een aparte back-up locatie voor het dieparchief te vinden, liefst in een datacenter omdat daar de voorzieningen tegen bijvoorbeeld inbraak, stroomstoringen en brand op een zeer hoog niveau liggen. Om deze verbindingen te realiseren was het noodzakelijk om nieuwe glasvezelverbindingen naar binnen te brengen en te voorzien van twee gescheiden invoeren in het gebouw om vervolgens op ons netwerk aan te sluiten. Op deze manier wordt het risico op verlies van opgeslagen media door fysieke oorzaken tot vrijwel nul gereduceerd. Ik wil alle teams bedanken voor de prettige samenwerking in dit project.”

Geïnteresseerd in beheerde glasvezelverbindingen met hoge bandbreedte en gegarandeerde lage latency specificaties met SLA? Neem dan contact op met olivier.ten.wolde@afiber.net of bel onze netwerkexperts op 020-225 0025.

Over AFIBER
AFIBER is een onafhankelijke aanbieder van glasvezel connectiviteit voor zakelijke klanten en dienstverleners. Wij helpen organisaties met oplevering en beheer van hoogwaardige netwerken tussen vestigingen, datacenters, Cloud providers, en aanbieders van netwerk- en IT-diensten.

AFIBER biedt zakelijke klanten een glasvezeldekking in een groot gedeelte van Nederland. Dit glasvezelnetwerk is aangesloten op de belangrijkste datacenters en diverse regionale en landelijke glasvezelnetwerken. Hierdoor zijn we in staat om voor onze klanten een onafhankelijke keuze te maken voor de juiste connectiviteit ten behoeve van uw bedrijfsnetwerk op maat.