Blog: Trends in cybersecurity en connectiviteit met Securify

De digitale transformatie versnelt in een ongekend tempo, wat ongeëvenaarde kansen biedt voor bedrijfsinnovatie en groei. Echter, met deze vooruitgang komen ook complexe uitdagingen op het gebied van digitale beveiliging aan het licht. De toenemende afhankelijkheid van cloud-technologieën, bedrijfsnetwerken en de opkomst van geavanceerde dreigingen benadrukken de cruciale noodzaak voor geïntegreerde cybersecurity-strategieën.

Kees Stammes, directeur van Securify en Jochem de Gruyter, CEO van AFIBER, gaan in dit artikel dieper op de trends die de ruggengraat vormen van geïntegreerde cybersecurity.

Trend 1: Focus op gegevenstransport en beveiliging

De bescherming van data tijdens het transport tussen verschillende netwerkpunten wordt een topprioriteit voor organisaties. De Gruyter verduidelijkt: “In het huidige digitale tijdperk waarin datastromen grenzeloos zijn, wordt de beveiliging van gegevenstransport nog essentiëler. Technologieën zoals Dark Fiber, Wavelength Division Multiplexing (WDM) en IP bieden de infrastructuur voor veilige, directe verbindingen die essentieel zijn voor het behoud van data-integriteit en -veiligheid. Deze oplossingen, steeds vaker gecombineerd met sterke encryptie, stellen organisaties in staat om een veiligheidsniveau te handhaven dat voldoet aan de hoogste standaarden van data protectie.” Dit gaat verder dan technologie alleen; het vereist een cultuur van veiligheidsbewustzijn en voortdurende evaluatie van beveiligingsprotocollen om te zorgen dat ze de huidige dreigingen kunnen weerstaan.

Trend 2: Verschuiving van eenmalig naar continu testen

Het landschap van cyberdreigingen is dynamisch en vereist een even dynamische aanpak van beveiligingstesten. Stammes benadrukt het belang van een continue testbenadering: “Traditionele, eenmalige beveiligingstests zijn niet langer toereikend in het licht van snel evoluerende cyberdreigingen. Een strategie van continue monitoring, gecombineerd met regelmatige penetratietests en vulnerability assessments, stelt organisaties in staat om proactief kwetsbaarheden te identificeren en te verhelpen voordat deze kunnen worden uitgebuit door kwaadwillenden. Deze benadering moet geïntegreerd worden in het DNA van de organisatie, waarbij elke software-update, elk nieuw apparaat en elke wijziging in het netwerk zorgvuldig wordt geëvalueerd vanuit een beveiligingsperspectief, zowel in digitale als fysieke omgevingen.”

Trend 3: Opkomst van Zero Trust Architecturen

De adoptie van Zero Trust-architecturen is meer dan een trend; het is een paradigma shift in de benadering van netwerkbeveiliging. “Zero Trust is gebaseerd op het principe dat vertrouwen nooit impliciet moet zijn en dat verificatie essentieel is, ongeacht de bron,” legt Stammes uit. “Dit model vereist rigoureuze identiteits- en toegangsmanagementprotocollen, waarbij elke gebruiker, elk apparaat en elke applicatie als potentieel bedreigend wordt beschouwd totdat het tegendeel bewezen is. Het implementeren van Zero Trust betekent ook het aanbrengen van segmentatie binnen het netwerk om te voorkomen dat aanvallers vrij door het systeem kunnen bewegen in het geval van een inbreuk. Deze aanpak biedt een meer granulaire controle over de toegang tot gevoelige gegevens en systemen, wat essentieel is in een tijd waarin cyberaanvallen steeds geraffineerder worden.”

Praktische Tips voor Organisaties

“Het vermogen om snel te reageren op nieuwe dreigingen en opkomende technologieën te integreren in onze beveiligingsarchitectuur is essentieel,” benadrukt De Gruyter. “Dit vereist niet alleen een voortdurende investering in technologie en personeel, maar ook een cultuur die innovatie omarmt en de waarde van gegevensbeveiliging erkent. Het is een voortdurende cyclus van leren, aanpassen en verbeteren.”

Stammes voegt toe: “De samenwerking tussen technologieleveranciers, cybersecurity-experts en klanten is fundamenteel. Door ervaringen en kennis uit te wisselen, kunnen we een gemeenschappelijk begrip van bedreigingen ontwikkelen en gezamenlijk werken aan meer veerkrachtige beveiligingsoplossingen. Onze rol is niet alleen om onze klanten te beschermen, maar ook om hen te versterken zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen over hun beveiliging.”

5-Stappenplan

  1. Evaluatie en Planning: Begin met een grondige evaluatie van de huidige interne en externe omgevingen. Identificeer potentiële zwakheden in zowel digitale als fysieke beveiliging en ontwikkel een strategisch plan om deze aan te pakken.
  2. Implementatie van Geavanceerde Technologieën: Investeer in geavanceerde beveiligingstechnologieën zoals end-to-end encryptie voor datatransport, en overweeg de implementatie van Zero Trust-architecturen binnen uw netwerk.
  3. Cultuur van Veiligheid: Creëer een bedrijfscultuur die het belang van digitale beveiliging benadrukt. Zorg voor regelmatige trainingen en bewustmakingscampagnes voor uw medewerkers over de nieuwste cyberdreigingen en beste praktijken voor digitale hygiëne.
  4. Samenwerking en Partners: Zoek naar samenwerkingsverbanden met cybersecurity-experts, netwerkproviders en technologieleveranciers. Deze partijen kunnen waardevolle inzichten en ondersteuning bieden bij het versterken van uw beveiligingsstrategie.
  5. Voortdurende Evaluatie en Verbetering: Cybersecurity is geen eenmalige inspanning, maar een continu proces. Evalueer regelmatig uw beveiligingsmaatregelen en pas ze aan op basis van nieuwe dreigingen en technologische ontwikkelingen.

 

Meer informatie of ondersteuning om uw cybersecurity en connectiviteit te verbeteren? Neem contact op met onze experts via contact@afiber.net of bel 020 225 0025.

Over Afiber
Afiber is een onafhankelijke aanbieder van glasvezel connectiviteit voor zakelijke klanten en dienstverleners. Wij helpen organisaties met oplevering en beheer van hoogwaardige netwerken tussen vestigingen, datacenters, Cloud providers, en aanbieders van netwerk- en IT-diensten.

Afiber biedt zakelijke klanten een glasvezeldekking in een groot gedeelte van Nederland. Dit glasvezelnetwerk is aangesloten op de belangrijkste datacenters en diverse regionale en landelijke glasvezelnetwerken. Hierdoor zijn we in staat om voor onze klanten een onafhankelijke keuze te maken voor de juiste connectiviteit ten behoeve van uw bedrijfsnetwerk op maat.